MALTA

Malta je ostrvska zemlja koju cine istoimeno ostrvo,Komina i Gozo.Jedna od najgusce naseljenih zemalja u svetu,sa oko 410000 stanovnika ,gefizicki pripada africkom kontinentu,a geopoliticki Juznoj Evropi.
Kroz svoju burnu I bogatu istoriju,Malta je bila cesto osvajana,da bi od 1814 postala deo Britanske imperije.1974 g Malta je postala republika unutar Komonvelta.1979.godine,engleske snage su se povukle i Republika Malta prihvata politiku neutralnosti.Od 2004 Malta je clanica Evropske unije.
Malteski arhipelag se nalazi.prakticno,u centru Mediterana,,93 km juzno od Sicilije 288 km od Afrike.
Malta je najvece ostrvo i kulturni,privredni i administrativni centar.Gozo je drugo po velicini,ruralno ,glavne grane su ribolov,poljoprivreda i turizam.
Najveci deo stanovnistva su Maltezani.sa nesto malo nacionalnih manjina,medju kojima su u najmanjem broju englezi.
Sluzbeni jezici su malteski I engleski.Klima je mediteranska, sa prosecnom temperaturom od oko 18 stepeni Celzijusa,I najvisom letnkom od oko 27 stepeni.
Obala Malte nije mnogo razudjena.Vegetacija je obogacena “rukama” coveka.
Naqjvaznije privredne grane su trgovina,usluge i turizam.
Glavni grad Valeta, ime je dobio po svom osnivacu,koji je grad sagradio „gospodi za gospodu“,grad tvrdjava,To je „moderan“ grad,izgradjen od strane reda vitezova Sv.Jovana,remek delo baroka i evropske umetnosti.Mreza uskih ulica prepuna je istorijskih spomenika,crkava i palata.Glavne ulice nacickane su prodavnicama brendirane robe i kaficima.
Na Malti se vozi levom stranom,za rentiranje automobila je potrebna medjunarodna vozacka dozvola,mogu se iznajmiti skuteri,bicikli,a tzv“beli taksi“mozete zaustaviti svugde sem na utobuskim stanicama.Autobuska mreza je takodje dobro razvijena.Brodski prevoz je na svakih 20 min do Goza.
Jedna od najlepsih crkava posvecena Sv.Georgiju,sagradjena je 1672 g,u mermeru,saolatrom u bronzi i zlatu,i Statuom Sv.Djordja iz1838 g,koja je jedinsvena i nosi titular prve statue ovog sveca u svetu.
Zvanicna valuta je EUR,vremenska zona je +1sat u odnosu na nase vreme
Uz veliki broj suncanih dana i aktivni odmor,bogat nocni zivot,Malta pripada jednoj od najatraktivnijih dstinacija za odmor.

L